Historia

Leppäsen Leipomo leipoo yli 28 vuoden kokemuksella

Leppäsen Leipomo on toiminut historiansa aikana usealla eri nimellä. Aluksi Metsälän leipomona ja Kuokkasen leipomona, sitten Leipomo M. Leppänen Ky:nä (1990-2010) ja nykyisin Leppäsen Leipomo Oy:nä. Kesäkuun 6. päivänä vuonna 1990 Matti ja Merja Leppänen ostivat leipomon Kuokkasilta ja leipomo sai uuden nimen, Leipomo M. Leppänen Ky. Tuolloin leipomo toimi Outokummussa Kummunkadulla, Säästöaitan kellarissa. Kaupan tekohetkellä oli tiedossa, että Säästöaitan kiinteistö on purkutuomion alla eli uudet tilat oli löydettävä kahden vuoden sisällä. Tästä Leppäsen Leipomon tarina sai alkunsa.

Uudet leipomotilat ja ensimmäiset myymälä-kahvilat

Aluksi leipomotuotteita toimitettiin Kuokkasen kauppaan sekä muutamaan ruokalaan ja kahvioon. Kuitenkin kaupan osalta leipomotuotteiden myynti alkoi hiipua ja piti keksiä uusi myyntikeino. Vuoden 1990 syksyllä keksittiin ratkaisu ja perustettiin oma myyntipiste leipomon yhteyteen. Myynti alkoi kasvaa voimakkaasti ja leipomossa todettiin, että uuteen toimitilaan täytyy saada oma myymälä. Leipomon Vuonna 1991 Teollisuuskylä alkoi rakentaa Kiisukadulle yritystaloa ja sieltä tarjottiin leipomolle ja kahvilalle tiloja, jotka valmistuisivat vuoden 1992 keväällä. Ja niin leipomo pääsi muuttamaan seuraavana keväänä Kiisukatu 6:een. Vuosien kuluessa ja myynnin kasvaessa myymäläverkostoa laajennettiin Joensuuhun, Polvijärvelle ja Tuusniemelle. Myymälä-kahvilat lopetettiin kuitenkin kannattamattomina ajan saatossa.

Sukupolvenvaihdos – uudet tuulet puhaltaa

Vuoden 2005 heinäkuussa leipomossa alkoivat puhaltaa uudet tuulet, kun Antti Leppänen ryhtyi leipomoyrittäjäksi sukupolvenvaihdoksen myötä. Antti toi oman näkemyksensä leipomotyöhön; tuotevalikoimaa supistettiin ja alettiin panostaa enemmän työn laatuun. Uudistuksia kokivat muun muassa täytekakut, leivokset ja täytetyt sämpylät. Kesällä 2006 Kiisukadun kahvila-myymälän tiloihin ja leipomon kylmäkoneisiin tehtiin täydellinen remontti. Asiakasmäärät kasvoivat, ja tammikuussa 2007 myymälään avattiin lisätila.

Laajenemista, remonttia ja supistamista

Vuonna 2008 avattiin Joensuun PT-taloon (Kirkkokatu 27) Leppäsen leipomon kahvila-konditoria ja myymälä. Seuraavana vuonna 2009 aloitettiin jälleen remontti Outokummun leipomon tiloihin. Leipomoa laajennettiin 30 neliöllä ja leipomoon hankittiin kaksi uutta pinnavaunu-uunia kiviarinauunin ja yhden pinnavaunu-uunin lisäksi. Lisäksi vuoden 2009 lokakuussa avattiin Joensuuhun toinenkin Leppäsen Leipomon kahvila-konditoria ja myymälä Rantakylään, Purosuunkatu 1 A:an. Vuoden 2010 toukokuussa Outokummun myymälään tehtiin remontti. Kaikki Leppäsen Leipomon myymälät ovatkin Antin oman suunnittelun ja rakentamisen tulosta.

1.4.2012 ostimme Kotileipomo Kortelaisen liiketoiminnat, jolloin käsintehdyt karjalanpiirakat nousivat leipomon myyvimmäksi tuotteeksi. Toukokuussa 2013 muutimme Outokummun Konditoria-Kahvilan uusiin tiloihin osoitteeseen Kummunkatu 2. 29.4.2015 avattiin Leppäsen Cafe Konditoria Joensuuhun torin laidalle kauppakeskus Iso Myyhyn. Keskustan toiminta keskitettiin Leppäsen Cafe Konditoriaan ja näin ollen Kirkkokadun kahvila suljettiin joulukuussa 2015.

Leppäsen Leipomo etsi mieluisaa kahvilapaikkaa Kuopiosta jo pidemmän aikaa ja vihdoin vuoden 2016 alussa sellainen löytyi kauppakeskus Apajasta. Kuopion kahvila avattiin 14.3.2016 saaden Kuopiolaiset runsain joukoin liikkeelle. Kuopion kahvilatoimintaa kesti reilun vuoden ajan, kunnes se lopetettiin kannattamattomana. 5.9.2016 avattiin uusi kahvila-ravintola Joensuuhun, uuden Motonetin kiinteistöön, Kuurnankatu 1. Rantakylän kahvila suljettiin lokakuussa 2016. Joensuun kahvilatoiminta keskitettiin Kuurnankadulle, joten Iso Myyn kahvila lopetettiin toukokuussa 2017.

Perinteisiä tuotteita uusia unohtamatta - ammattitaidolla

Leipomon tuotteilla on pitkät perinteet. Näistä rakkain on 1900-luvun puolivälissä Venäjältä tuotu leivänjuuri, joka on yhä käytössä ruisleivän teossa. Ruisjauhon osuus leivässä on pidetty yli 90 prosentissa kautta aikojen. Leivänjuuresta käsintehty ruisleipä säilyy pitkään syötävänä ja "paranee vanhetessaan". Ruisleivän ja karjalanpiirakoiden lisäksi suosituimpia tuotteita on voipullat, possumunkit ja baariviinerit. Periaate tuotteissamme on, että niiden täytyy olla kuin kotitekoisen makuisia – teolliset maut eivät ole meitä varten. Lisäksi arvostamme kotimaisuutta ja lähituotteita raaka-ainehankinnoissamme.

Tällä hetkellä Leppäsen Leipomo Oy:ssä työskentelee päälle 20 alansa huippuammattilaista. Toimitusjohtaja Antti Leppänen johtaa yritystä yli 15 vuoden leipomoalan kokemuksella. Antti on koulutustaustaltaan monialainen; yrittäjän ammattitutkinnon lisäksi hän on suorittanut oppisopimuksella koneistajan ammattitutkinnon sekä kokeillut talo- ja maanrakennusalaa ja nuoruudessa harrastuksen vuoksi maanviljelyä.

Leipomon uutta historiaa kirjoitetaan joka päivä. Vierivä kivi ei sammaloidu!