Historia 

Leppäsen Leipomo leipoo yli 25 vuoden kokemuksella

Leppäsen Leipomo on toiminut historiansa aikana usealla eri nimellä. Aluksi Metsälän leipomona ja Kuokkasen leipomona, sitten Leipomo M. Leppänen Ky:nä (1990-2010) ja nykyisin Leppäsen Leipomo Oy:nä.

Kesäkuun 6. päivänä vuonna 1990 Matti ja Merja Leppänen ostivat leipomon Kuokkasilta ja leipomo sai uuden nimen, Leipomo M. Leppänen Ky. Tuolloin leipomo toimi Kummunkadulla, Säästöaitan kellarissa, Outokummussa. Kaupan tekohetkellä oli tiedossa, että Säästöaitan kiinteistö on purkutuomion alla eli uudet tilat oli löydettävä kahden vuoden sisällä. Tästä Leppäsen Leipomon tarina sai alkunsa.

Aluksi leipomotuotteita toimitettiin Kuokkasen kauppaan sekä muutamaan ruokalaan ja kahvioon. Kuitenkin kaupan osalta leipomotuotteiden myynti alkoi hiipua ja piti keksiä uusi myyntikeino. Vuoden 1990 syksyllä keksittiin ratkaisu ja perustettiin oma myyntipiste leipomon yhteyteen. Myynti alkoi kasvaa voimakkaasti ja leipomossa todettiin, että uuteen toimitilaan täytyy saada oma myymälä. Vuonna 1991 Teollisuuskylä alkoi rakentaa Kiisukadulle yritystaloa ja sieltä tarjottiin leipomolle ja kahvilalle tiloja, jotka valmistuisivat vuoden 1992 keväällä. Ja niin leipomo pääsi muuttamaan seuraavana keväänä Kiisukatu 6:een. Leipomon kahvila-myymälään tuli aluksi 25 asiakaspaikkaa. Vuosien kuluessa ja myynnin kasvaessa myymäläverkostoa laajennettiin Joensuuhun, Polvijärvelle ja Tuusniemelle. Joensuun liike suljettiin vuonna 1996, kun liikkeen sijainti ei ollut myynnin kannalta suotuisa. Samoin Polvijärven ja Tuusniemen toimipisteet lopetettiin kannattamattomina. Jälleen leipomon toiminta oli lähtöpisteessään Outokummussa.

Vuoden 2005 heinäkuussa leipomossa alkoivat uudet tuulet puhaltaa, kun Antti Leppänen ryhtyi leipomoyrittäjäksi sukupolvenvaihdoksen myötä. Antti toi oman näkemyksensä leipomotyöhön; tuotevalikoimaa supistettiin ja alettiin panostaa enemmän työn laatuun. Uudistuksia kokivat muun muassa täytekakut, leivokset ja täytetyt sämpylät. Kesällä 2006 Kiisukadun kahvila-myymälän tiloihin ja leipomon kylmäkoneisiin tehtiin täydellinen remontti. Asiakasmäärät kasvoivat, ja tammikuussa 2007 myymälään avattiin lisätila, jossa oli vuoden ajan kokeiltavana salaattipöytäruokailu.

Maaliskuun 11. päivänä vuonna 2008 avattiin Joensuun PT-taloon (Kirkkokatu 27) Leppäsen leipomon kahvila-konditoria ja myymälä. Vuonna 2009 aloitettiin jälleen remontti Outokummun leipomon tiloihin. Leipomoa laajennettiin 30 neliöllä ja leipomoon hankittiin kaksi uutta pinnavaunu-uunia kiviarinauunin ja yhden pinnavaunu-uunin lisäksi. Vuoden 2009 lokakuussa avattiin Joensuuhun toinenkin Leppäsen Leipomon kahvila-konditoria ja myymälä Rantakylään, Purosuunkatu 1 A:an.

Vuoden 2010 toukokuussa Outokummun myymälään tehtiin remontti. Kaikki Leppäsen Leipomon myymälät ovatkin oman suunnittelun ja rakentamisen tulosta.

Helmikuussa 2010 Leipomo M. Leppänen Ky vaihdettiin Leppäsen Leipomo Oy:ksi. Vuodesta 1990 vuoteen 2005 leipomo työllisti 7-13 leipomoalan työntekijää. Tällä hetkellä Leppäsen Leipomo Oy:ssä työskentelee noin 35 alansa huippuammattilaista. Toimitusjohtaja Antti Leppänen johtaa yritystä yli 15 vuoden leipomoalan kokemuksella. Antti on koulutustaustaltaan monialainen; yrittäjän ammattitutkinnon lisäksi hän on suorittanut oppisopimuksella koneistajan ammattitutkinnon sekä kokeillut talo- ja maanrakennusalaa ja nuoruudessa harrastuksen vuoksi maanviljelyä. 

1.4.2012 ostimme Kotileipomo Kortelaisen Liiketoiminnnat. Kortelaisen tunnetuimpia tuotteita ovat Karjalanpiirakat, Perunapiirakat, Riisipyöröt, Lanttu- ja Lihakukot. Työntekijöitä vuonna 2012 oli 21kpl.

Toukokuussa 2013 muutimme Outokummun Konditoria, Kahvila ja Leipämyymälän uusiin tiloihin osoitteeseen Kummunkatu 2. Valikoima on nykyään laajentunut, leipomotuotteiden lisäksi Outokummussa paistetaan pizzaa ja tehdään hampurilais- sekä salaattiannoksia.

29.4.2015 avattiin Leppäsen Cafe Konditoria Joensuuhun torin laidalle kauppakeskus Iso Myyhyn. Keskustan toiminta keskitettiin Leppäsen Cafe Konditoriaan ja näin ollen Kirkkokadun kahvila suljettiin joulukuussa 2015

Leppäsen Leipomo etsi mieluisaa kahvilapaikkaa Kuopiosta jo pidemmän aikaa ja vihdoin vuoden 2016 alussa sellainen löytyi kauppakeskus Apajasta. Kuopion kahvila avattiin 14.3.2016 saaden Kuopiolaiset runsain joukoin liikkeelle.

5.9.2016 avattiin uusi kahvila-ravintola Joensuuhun, uuden Motonetin kiinteistöön, Kuurnankatu 1. Rantakylän kahvila suljettiin 7.10.2016. Kuopion kahvila suljettiin kannattamattomana 31.3.2017. Joensuun kahvilatoiminta keskitettiin Kuurnankadulle, joten Iso Myyn kahvila lopetettiin 31.5.2017.

Leipomon tuotteilla on pitkät perinteet, esimerkiksi 1900-luvun puolivälissä Venäjältä tuotu leivänjuuri on yhä käytössä ruisleivän teossa. Ruisjauhon osuus leivässä on pidetty yli 90 prosentissa kautta aikojen. Leivänjuuresta käsintehty ruisleipä säilyy pitkään syötävänä ja "paranee vanhetessaan". Leipomon uutta historiaa kirjoitetaan joka päivä. Vierivä kivi ei sammaloidu!